[...] i bezpośrednio), przetwarzania (np.białek) oraz anabolizmu (mięśni). Substancje spowalniające absorpcję węglowodanów z jelita czczego (w tym odcinku jest wchłaniany cukier) wspomoże regenerację oraz anabolizm mięśni. Dlaczego? Otóż praca fizyczna anaerobowa, podczas której serce nie nadąża z dostarczaniem tlenu powoduje wytwarzanie kwasu [...]
[...] antagonistą insuliny. Ten proces ani zwiększone z jego wyniku stężenie glukozy we krwi nie powoduje wzrostu wydzielania insuliny. Jej brak powoduje, że krążący we krwi cukier nie jest przejmowany i wykorzystywany przez komórki (jedynie mózg), natomiast pod wpływem glukagonu nasila się lipoliza czyli produkcja ciał ketonowych. Ich stężenie [...]
[...] glukozowo-alaninowym (chyba nie ma konieczności dokładnego rozpisywania tego mechanizmu) aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są po prostu zamieniane na glukozę! W ten sposób cukier/glukoza staje się głównym źródłem energii oszczędzając mięśnie Ot, cała filozofia mega antykatoblicznego działania BCAA Oczywiście BCAA są najlepszym antykatabolikiem [...]
[...] apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe ciasteczka lub cukierki. "Nieświadomi" podjadacze, którzy nie myślą o zawartości swoich przekąsek, powinni zająć się poważnym planowaniem. Zalecane jest porcjowanie przekąsek [...]
[...] indeksem glikemicznym (w umiarkowany sposób zwiększają poziom cukru we krwi). Niezależnie od tego, jaki węglowodan przyjmujesz z pokarmem, twój organizm otrzymuje w efekcie cukier prosty. Tyle, ze w wypadku ww prostych jest to szybki zastrzyk energii, a ww zlozonych cukier do krwi uwalniany jest wolniej. Mowiac jeszcze prosciej, z posrod dwoch [...]
[...] degeneracyjne, nowotwory). Istotna jest też obecność w tych produktach nasyconych kwasów tłuszczowych. Druga grupa to ulegające szybkiemu trawieniu oczyszczone węglowodany - cukier i słodycze oraz pozbawione otoczki ziarna zbóż, które zjadamy głównie w postaci pieczywa z białej mąki, białego ryżu i kaszy mannej. W czasie ich trawienia organizm [...]
[...] roboty są trudne do oszacowania kalorycznie (tym bardziej, ze ich spożywane ilości są nie ważone). ale są trudne do oszacowania, więc póki co wyszło mało bo to co z chleba cukier to węgle, ale powodują duże wahania a wręcz skoki insuliny oraz glukozy we krwi więc wg mnie nie jest to korzystne, najlepiej utrzymywać jak najdłużej podniesiony [...]
[...] że w tym celu niektórzy kulturyści wstrzykują ją sobie dodatkowo. Cukier ma prawie taki sam indeks glikemiczny jak ryż biały (zdaje się, że 68 a ryż chyba nawet większy). "cukier to węgle, ale powodują duże wahania a wręcz skoki insuliny oraz glukozy we krwi więc wg mnie nie jest to korzystne, najlepiej utrzymywać jak najdłużej podniesiony [...]
[...] że w tym celu niektórzy kulturyści wstrzykują ją sobie dodatkowo. Cukier ma prawie taki sam indeks glikemiczny jak ryż biały (zdaje się, że 68 a ryż chyba nawet większy). "cukier to węgle, ale powodują duże wahania a wręcz skoki insuliny oraz glukozy we krwi więc wg mnie nie jest to korzystne, najlepiej utrzymywać jak najdłużej podniesiony [...]
[...] bardzo często dostają go kobiety które mają PCOS i przy okazji insulinooporność. No i cukrzycy. Spowalnia wchłanianie cukrów, więc po posiłku nie wystrzeli nam cukier w kosmos. No chyba ze ktoś pizze tortem zagryzie to wiadomo. Na insie szczególnie krotkiej to kiepski pomysł. Po to bierzmy inse żeby napakować jak najwięcej [...]
[...] się dość dlugo i jeśli z rana czy w południe jedli posiłki z tłuszczem a przed treningiem ładują inse to akurat się strawiły te tłuszcze z wczesniejszej pory ;-) I podobnie myślą janusze ze zjedzą worek ryżu, cukier skoczy, insa zostaje wyrzucona i te tluszcze spożyte z ww odrazu są odkładane ;-) jak sam się przekonałeś tak to nie wygląda ;-)
[...] organizmie nie będa funkcjonować jak trzeba(to też nie pewnik ale jest taka mozliwość). Dalej - > wahania poziomu cukru we krwi, spadki i skoki energii. Zmierzcie sobie cukier po posiłku z żelkami i zmierzcie po posiłku z ryzem. Zobaczycie że po ryzu jest duzo bardziej stabilny. Wahanie poziomu cukru = skoki i spadki energii co przekłada sie [...]
Faftaq co do odporności ok. a teraz wyjaśnij mi jeśli możesz jak się Glutamina ma do poziomu cukru we krwi. i spalania tłuszczu, skoro cukier jest we krwi, to poziom glikogenu wątrobowego i mięśniowego jest wysoki w tym momencie ? Czy to się jakoś przekłada, że ciężej spalić tłuszcz ? A może Glutamina powoduję przy ciężkim treningu, że mięśnie [...]
[...] płatki owsiane i olej liany możemy zastąpić pełen wartościowy posiłek. Redukuje poziom cukru we krwi W niedawno w opublikowanych badaniach, w 10 osobowej grupie podawano cukier raz bez i raz z odzywka białkową, u osób gdzie cukier był podawany razem z odzywką białkową poziom cukru we krwi był dużo niższy. Skoki poziomu cukru we krwi sa [...]
[...] warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów [...]
[...] Pod wpływem działania hGH, tłuszcze spalane są tak gwałtownie, że upośledza to niekiedy wykorzystanie glukozy jako paliwa energetycznego. W takich okolicznościach cukier mając utrudniony dostęp do komórek, często gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi). Osoby u których stwierdza się [...]
[...] żywic i gum roślinnych, Ksyloza - składnik ksylanu - gumy drzewnej, Ryboza - nie występuje w naturze w stanie wolnym, Ksyluloza Rybuloza Heksozy Glukoza - cukier gronowy, szeroko rozpowszechniony w naturze. Znajduje się w sokach roślinnych, zwłaszcza owocowych. Ilość glukozy w owocach zależy od ich gatunku i stanu dojrzałości. [...]
[...] pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że [...]
[...] spacer podnosi ilość cukru we krwi niby ta powinna dlugodziałajaca dawka załatwić, ale niekoniecznie u osoby ktora sama nie wytwarza zadnej insuliny. Ciekawa jestem co ci wyjdzie jak będziesz próbowała sobie ustalić ile jedna dawka obniża ci poziom cukru i jaki cukier masz na czczo. Teoretycznie u ciezszego goscia 1 dawka obniza o 40jednostek
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę – stąd powiązanie cukrzycy z dietą [...]